Oude Kerk Delft weer bij de tijd na renovatie

De Oude Kerk in Delft is een van de blikvangers in de skyline van Delft. Niet in de laatste plaats omdat de toren behoorlijk scheef staat. Inmiddels ziet de ‘Scheve Jan’ er ook van dichtbij weer piekfijn uit, na een grondige opknapbeurt door De Jongh Schildersbedrijf. Onder meer de wijzerplaten zijn opnieuw in de verf gezet. Dat was nodig ook, vertelt schilder Ronnie van Weelden: “De cijfers waren niet strak meer.”Voor een perfect resultaat moet je met je neus bovenop het schilderwerk staan. En in het geval van een kerktoren betekent dat dus de bouw van een flinke steiger. Schilder Ronnie licht toe: “Werken vanaf een steiger is dé manier om alles goed te kunnen raken. Dat lukt niet met een hoogwerker.” Steigers plaatsen bij een toren van 75 meter brengt veel kosten met zich mee. Daarom is het belangrijk dat er gekozen wordt voor duurzame verfsystemen, zodat de onderhoudsinterval zo lang mogelijk opgerekt kan worden. Om de kerk de noodzakelijke en duurzame nieuwe jas te geven, heeft schildersbedrijf de Jongh voor de wijzerplaten Sigma S2U Allure Satin toegepast. Voor het overige schilderwerk is gekozen voor Sigma S2U Allure Gloss. Door de unieke bindmiddelcombinatie is de lak bestand tegen de meest extreme weersinvloeden.

Schilderen op grote hoogte levert een prachtig uitzicht op over de omgeving.


Vier seizoenen schilderen

Ronnie: “Sigma S2U Allure is in alle opzichten een goed product, zeker ook vanwege de duurzaamheid. Ik denk dat dit schilderwerk zeker jaren meegaat.” Schildersbedrijf de Jongh is een jaar lang, met tussenpozen, aan het werk geweest bij de oudste kerk van Delft (1246). Een jaar lang buiten schilderen betekent ook dat de schilders alle seizoenen doorliepen. “We hebben het hele jaar kunnen schilderen, behalve tijdens de vorstperiode. En dat was handig, want onze klus liep gelijk op met de restauratie van de toren. Wij konden er steeds tussendoor. Op het hoogtepunt waren we met acht man bezig, binnen en buiten, aan muurankers, deuren, metaalwerk, klokken, noem maar op.”
 
Een monnikenwerk: het opnieuw vergulden van de cijfers op de wijzerplaten en kerktoren.


Verftechnisch bestek

De Jongh Schildersbedrijf, doet vaker monumentale panden. “Wij hebben de ervaring”, zegt Ronnie. “Bij een modern gebouw moet je wat gaten dichten, maar verder is het: schilderen maar. Bij zo’n kerktoren krijg je te maken met verschillende ondergronden: hout, steen, metaal, beelden. Dat luistert nauw.” Op verzoek van de architect heeft De Jongh Sigma Coatings benaderd om een verftechnisch advies te maken. Tevreden? “Jazeker, en de opdrachtgever ook. Dat geeft veel voldoening. En trots ben ik bovendien. Om alle cijfers opnieuw te verdelen over de vier wijzerplaten was een mooie uitdaging. Echt mijn ding.” Om tot het beste resultaat te komen op de wijzerplaten, heeft Ronnie eerst een proefpaneel gemaakt om te kijken hoe de Sigma S2U Allure reageert in samenwerking met bladgoud en doorharding. Daarna heeft hij de wijzerplaten en de cijfers opnieuw in de verf gezet.   

Sigma S2U Allure wordt door veel vakschilders geroemd om de soepele verwerking.


Klaar voor de komende tien jaar

Soepele verwerking, kras- en slijtvast, geschikt voor alle seizoenen, optimaal glansbehoud. De Sigma S2U Allure is de ideale oplosmiddelhoudende lakverf voor iedere schilder. Maar wat het product zeker onderscheidend maakt, is zijn duurzaamheid. “Als je deze verf gebruikt, en je zorgt daarna voor gedegen onderhoud, dan hoef je zeker tien jaar niet meer te schilderen”, aldus Petra Sanders, Technical Product Manager bij PPG International. En dat maakt Sigma S2U Allure niet alleen de ideale verf voor monumenten, maar ook voor andere projecten die weer en wind moeten doorstaan, zoals woningen, appartementen en bedrijfspanden.
 
Meer weten over Sigma S2U Allure? Lees hier meer of neem contact op met één van onze Sigma accountmanagers >