60-30-10 principe - Sigma

een handige vuistregel voor kleurcombinaties

Volmaakt in balans: Schilder volgens het 60-30-10 principe

Kleuren zijn de belangrijkste sfeermakers van een ruimte. Daarom is het verstandig om goed na te denken over welke kleurencombinaties je kiest voor je interieur. Natuurlijk kun je volledig vertrouwen op je eigen smaak en intuïtie, maar er bestaat een handige ‘vuistregel’, waarmee je betrekkelijk eenvoudig een gebalanceerd kleurenpalet creëert.

We hebben het hier over het zogenaamde 60-30-10 principe: een kleurenplan dat gebaseerd is op drie kleuren, die in verschillende verhoudingen toegepast worden in de ruimte. De algehele sfeer wordt bepaald door de gekozen hoofdkleur voor 60% in de ruimte toe te passen. Vul 30% met een nuancekleur en maak de resterende 10% af met een accentkleur.

Als we dit nu vertalen naar een woonkamer, dan schilderen we het grootste oppervlakte van de wanden met de hoofdkleur (60%). De nuancekleur (30%) vinden we terug op een kleinere muur en in bijvoorbeeld de meubels. Zo blijft er 10% over voor accessoires en textiel in een accentkleur.

Het 60-30-10-principe

Kleuren kiezen uit de Voice of Colour collectie

Hoe kies je nu de kleuren om die volgens deze regel toe te passen? Daar zijn verschillende manieren voor. Ga je voor een rustig en harmonieus geheel, dan kies je het beste uit dezelfde kleurenstrip. De bovenste vier kleuren kunnen dan gebruikt worden voor de 60%, de twee volgende kleuren voor de 30% en de onderste voor 10%.

Wil je liever een combinatie van verschillende kleuren? Geen probleem, je kunt de 60-30-10-regel ook toepassen door kleuren uit de verschillende collecties met elkaar te combineren. Als je er maar voor zorgt dat je 60% uit de eerste vier kleuren kiest, de 30% uit de twee volgende en de 10% uit de laatste kleur.

Het 60-30-10-principe

De 60-30-10 regel voor waaghalzen

Ben je wat avontuurlijker en durf je een gewaagdere kleurencombinatie aan? Ook dan is het 60-30-10 regel je vriend! Je kan namelijk ook één van de vier donkerste tinten als hoofdkleur (60%) kiezen. De volgende twee lichtere tinten zijn dan voor de 30%, en de lichtste kleur voor de 10%. En ook hier kan je natuurlijk weer kiezen tussen een kleurcombinatie uit dezelfde kleurenstrip of een combinatie van verschillende kleuren uit de kleurwaaier.

Zo zie je maar: alles kan en alles mag, als je maar de verhoudingen respecteert. Waar je vroeger een kleurexpert moest zijn om spannende kleurcombinaties te maken, geeft Sigma Voice of Colour je de mogelijkheid om dit vol vertrouwen zelf te doen. Uiteraard kan je ook bij Sigma terecht voor een passend kleuradvies.

PPG Colour Reader®

Herken de kleurnaam en kleurcode met deze handige colour reader.

Meer info >>

Sigma Colour Tester

Helpt bij het kiezen van de juiste kleur.

Lees meer >>
loader