Schilder volgens het 60-30-10 principe


Kleuren zijn bepalend voor de sfeer in een ruimte. Dankzij het 60-30-10 principe creƫert u gemakkelijk een gebalanceerd kleurenpallet voor een project. Het principe gaat uit van een kleurenplan dat gebaseerd is op drie kleuren, die in verschillende verhoudingen toegepast worden in de ruimte.
 
Om 60-30-10 toe te passen dienen de gehele ruimte en alle elementen afzonderlijk bestudeerd te worden. De sfeer wordt bepaald door de gekozen hoofdkleur voor 60% in de ruimte toe te passen. Vul 30% met een nuancekleur en maak de resterende 10% af met een accentkleur.

Als we dit nu vertalen naar een woonkamer, wordt het grootste oppervlakte van de wanden geschilderd met de hoofdkleur (60%). De nuancekleur (30%) is terug te vinden op een kleinere muur en in bijvoorbeeld de meubels. Zo blijft er 10% over voor accessoires en textiel in een accentkleur.

 

 

Kleuren kiezen uit de Voice of Colour collectie 

Er zijn meerdere manieren om kleuren te kiezen volgens het 60-30-10 principe. Voor een rustig en harmonieus geheel kiest u uit dezelfde kleurenstrip. De bovenste vier kleuren kunnen gebruikt worden voor de 60%, de twee volgende kleuren voor de 30% en de onderste voor 10%. 
 
Wilt u liever een combinatie van verschillende kleuren kunt u het principe ook gemakkelijk toepassen door kleuren uit verschillende collecties met elkaar te combineren. Zolang er voor de 60% uit de eerste vier kleuren wordt gekozen, de 30% uit de twee volgende en de 10% uit de laatste kleur. 


 

 


Ga voor een gewaagde combinatie

 
Wilt u liever een gewaagdere kleurencombinatie? Het 60-30-10 principe kan ook omgekeerd toegepast worden. Een van de vier donkerste tinten kan als hoofdkleur (60%) gebruikt worden. De volgende twee lichtere tinten voor 30% en de lichtste kleur voor 10%. Hierbij kan natuurlijk weer de keuze gemaakt worden tussen een kleurcombinatie uit dezelfde kleurenstrip of een combinatie van verschillende kleuren uit de waaier. 
 
Alles kan en alles mag; waar u voorheen een kleurexpert moest zijn om spannende kleurcombinaties te maken, geeft Voice of Colour u de mogelijkheid om dit vol vertrouwen zelf te doen. 
loader