Sigma: al 300 jaar vakmanschap

Voor ons bedrijf is 2022 een mijlpaal: 300 jaar activiteiten in Nederland en de verjaardag van het merk Sigma Coatings! In 1722 bouwde Jan Pieterszoon Schoen in Westzaan een windmolen om pigmenten te malen voor plaatselijke schilders. Het bedrijf dat hij oprichtte ging zich later toeleggen op verfproductie. Wat begon met het malen van pigmenten in een windmolen is nu een essentieel onderdeel van PPG en levert een belangrijke bijdrage aan ons doel om de wereld te beschermen en te verfraaien. PPG heeft in Nederland vandaag de dag zes sites, 61 winkels en 1.200 werknemers.
 
Bekijk onze video's over de historie, het heden en de toekomst van Sigma:De geschiedenis van Sigma


Al in de achttiende eeuw begon de geschiedenis van ons verfmerk. Met handelaar Schoen, kunstschilder Varossieau en meesterschilder Vettewinkel. Dankzij hun visie ontstonden de bedrijven waaruit Sigma Coatings is voortgekomen:
 

Jan Pieterszoon Schoen

Jan Pieterszoon Schoen is een van de eerste handelaren die zich ging bezighouden met het malen en verkopen van aardpigmenten zoals verfhout, pijpaarde, krijt, Duits geeloker, marmer, kurkuma, steenkoolpoeder en blauwsteen. In 1722 koopt Schoen een stuk grond in Westzaan en bouwt daarop zijn eerste molen 'De Gekroonde Schoen'. In 1725 krijgt hij een vergunning om te malen. In 1857 wordt het bedrijf officieel als Pieter Schoen & Zoon geregistreerd.
 
 

Varossieau & Cie

Lodewijk Varossieau is kunstschilder en start in 1795 in Alphen aan den Rijn aan de Prins Hendrikstraat een vernisstokerij onder de bedrijfsnaam Varossieau & Cie. In 1862 wordt het familiebedrijf overgedragen aan Cornelis van Rijn. Het bedrijf blijft in de familie van Rijn. In 1900 groeit Varossieau & Co onder leiding van Willem Marinus van Rijn uit tot een bedrijf dat zelf pigment in olie maalt en japanlakken fabriceert. De nieuwe directeur A.H.C. van Wersch moderniseert vanaf 1946 Varossieau & Co naar een fabriek die vol- en halfsynthetische lak produceert.
 
 

H. Vettewinkel & Zonen

Dirk Vettewinkel begint in 1809 met het zelf malen van verfstoffen. Hij is Meester Schilder in het St. Lucas Gilde. De handel in verfstoffen is een gat in de markt: de concurrentie onder huisschilders is moordend, maar slechts weinigen houden zich met het produceren van verf bezig. Na zijn dood in 1841 zetten zijn erfgenamen het bedrijf voort. In 1821 verandert de bedrijfsnaam in N.V. Vernis- en Verffabriek
 
 
In recentere tijd volgden vele fusies en overnames: 
 
  • 1969     PetroFina neemt Pieter Schoen & Zoon over
  • 1970     Vettewinkel en Varossieau fuseren tot ICM (International Coating Materials)
  • 1971     PetroFina neemt ICM over
  • 1972     PetroFina brengt de bedrijven onder de naam Sigma Coatings op de markt
  • 1999     PetroFina wordt overgenomen door het Franse Total
  • 1999     Total's verfpoot Kalon en Sigma Coatings fuseren tot SigmaKalon
  • 2003     Verzelfstandiging SigmaKalon m.b.v. investingsmaatschappij Bain Capital
  • 2006     Sigma Coatings wordt opgenomen in de SigmaKalon Group
  • 2008     PPG Industries wordt eigenaar van de SigmaKalon Group
 
loader