Kleuradvies en kleurvragen


Twijfelt u over de juiste kleurcombinatie of verftoepassing? Wij denken met u mee. Bijvoorbeeld over de vele kleuren die tegenwoordig technisch maakbaar zijn, of over de toepassingsmogelijkheden en de trends. Zo komt u tot een doordachte kleurkeuze.
 

De kortste weg

U kunt overleggen met verschillende medewerkers van Sigma. Uw Sigma adviseur is de kortste weg. Hij maakt vrijblijvend een advies op maat of volgt het advies van de opdrachtgever of de architect. In het kleuradvies worden alle toe te passen kleuren opgenomen, inclusief de omschrijving van de betreffende bouwdelen.
 

Colours of Life kleurexperts

Bij projecten waar kleur een grote rol speelt, kunt u de hulp inzetten van de Colours of Life kleurexperts. Er zijn er vijftien, verdeeld over alle regio's in Nederland. Vraag uw verkooppunt om meer informatie.
 

Technische vragen

Een korte technische vraag op het gebied van kleur kunt u voorleggen aan de specialisten van Technisch Centrum. Zij zijn op werkdagen bereikbaar op het nummer 0297 54 18 89.
 

Uw Sigma verkooppunt

Natuurlijk kunt u ook terecht op het Sigma verkooppunt. Onze medewerkers hebben een zeer brede product- en kleurenkennis. Zij weten onder meer welke kleurenhulpmiddelen voor uw project of opdracht geschikt kunnen zijn. En zij kunnen u alles over de toepassingsmogelijkheden vertellen.


 

Veelgestelde vragen

Ik zie een kleurverschil bij twee producten met hetzelfde kleurnummer, hoe kan dat?

Dit kan komen door een verschil in productstructuur, glansgraad, toegepaste verwerkingstechniek of licht. Hieronder vindt u een korte uitleg bij deze opties.

Structuur: Een glad oppervlak kan een ander kleurbeeld geven dan een gestructureerd oppervlak. Dit heeft o.a. te maken met de reflectie van het licht en “schaduwwerking” van het gestructureerde product.

Glansgraad: Een hoogglans product zal iets donkerder overkomen dan een mat of zijdeglans product. Dit heeft te maken met de reflectie van het licht op het oppervlak.

Verwerkingstechniek (kwasten/rollen/spuiten): Hoe onregelmatiger de structuur van een verflaag is, hoe groter het effect dat deze kleur visueel af zal wijken van de kleurwaaier en de verflaag zonder structuur.

Licht: Verschillende lichtbronnen kunnen een verschillend kleurbeeld opleveren, enerzijds door de onderling verschillende optredende reflectie-eigenschappen van de toegepaste materialen en anderzijds door het onderlinge verschil in lichtbronsamenstelling van het daglicht en de verschillende soorten kunstlichtbronnen (van koel licht tot warm soft licht). Metamerie is het verschijnsel waarbij twee onderdelen in dezelfde kleur bij daglicht hetzelfde tonen maar bij kunstlicht verschillen.

Heeft u na bovenstaande uitleg nog een vraag/opmerking over een kleurverschil, dan vragen wij u contact op te nemen met uw verkooppunt of het Technisch Centrum 029-7541889.

Wat is een ondergrondkleur en wanneer heb ik een ondergrondkleur nodig?

Een ondergrondkleur is een kleur die gebruikt wordt onder de toplaag om te voorkomen dat de kleur van de ondergrond door de toplaag zichtbaar blijft. Dus om de “dekking” te verbeteren. Bij een heldere kleur of een zeer groot kleurcontrast zal een goed gekozen ondergrondkleur een betere kleurdekking van de toplaag geven.

Onder welke lichtbron kan ik het beste een kleur beoordelen?

Een kleur kan het beste bij daglicht of bij een daglichtlamp worden beoordeeld.
In ruimtes waar geen daglicht is of waarbinnen diverse lichtbronnen aanwezig zijn, is het niet mogelijk een kleur goed te beoordelen.

Kunnen kleuren veranderen na verloop van tijd en waar ligt dit aan?

Kleuren kunnen door invloed van huishoudelijke vervuiling of weersinvloeden in de loop van de tijd veranderen. Daarnaast kan een verf in een lichte kleur op basis van alkydhars in een binnen situatie vergelen/verkleuren. Dit zal voornamelijk zichtbaar zijn op plaatsen waar geen/weinig daglicht komt. Vergelen/verkleuren van verf op basis van alkydhars is een algemene eigenschap van dit type product, is niet merkgebonden en heeft geen technische consequenties. Een verf op basis acrylaathars is niet gevoelig voor vergelen/verkleuren.

Kan een willekeurige kleur omgezet worden naar bijvoorbeeld een RAL kleur?

Helaas zijn veel kleuren niet om te zetten naar RAL kleuren.

Wij kunnen voor u een visuele kleurvergelijking uitvoeren om te bepalen of uw kleur vergeleken kan worden met een RAL kleur met daarbij een beschrijving van de afwijking.

Wilt u gebruik maken van deze service, dan kunt u contact opnemen met het Technisch Centrum: 029-7541889 of via TechnischCentrum@ppg.com.


Zijn alle "oude kleuren" nog leverbaar?

In ons kleuren mengsysteem zijn zeer veel kleurrecepten van “oude kleuren” opgenomen. Als uw oude kleur niet standaard opgenomen met een recept in ons kleuren mengsysteem, dan kan het verkooppunt deze opvragen bij het Technisch Centrum.

Kan ik producten van Sigma Coatings verkrijgen in een kleur die niet uit een kleurwaaier van Sigma Coatings komt?

Bijna alle kleuren uit alle kleurenwaaiers die beschikbaar zijn in de markt, kunnen wij voor u maken in het door u gewenste product.

Kan ik een staal van een ander product (bijvoorbeeld een paneel van een keuken) laten meten?

Veel van onze verkooppunten beschikken over een fotospectrometer. Een fotospectrometer geeft een redelijke indicatie van een kleur. Het is raadzaam het meetresultaat eerst met de waaier te vergelijken.

Kan ik een kleur bekijken op internet?

U kunt veel kleuren bekijken op internet, bijvoorbeeld op de digitale kleurenwaaier van Sigma.
Let op, de nauwkeurigheid van kleur wordt mede bepaald door de kwaliteit van uw beeldscherm. Gebruik deze kleuren daarom puur ter indicatie.
loader