Gevraagd aan de expert: hoe wordt verf ontwikkeld?

Vakschilder Niels Zomerdijk werkt graag met de producten van Sigma Coatings. De introductie van de nieuwe Sigma Perfect Mat muur- en plafondverf was voor hem een reden om eens op zoek te gaan naar het verhaal achter verf. Want hoe worden muurverven eigenlijk ontwikkeld? Hij vroeg het aan Nora Boukris, innovatiemanager bij PPG.
 
Nora, de Sigma Perfect Mat muurverf komt op het perfecte moment: steeds meer mensen hebben glad gestucte wanden en grote ramen met veel lichtinval. Hierdoor is streeploos schilderen nog belangrijker geworden. Is dat toeval?
“Nee, dat is geen toeval. Wat jij vertelt, zagen en hoorden we steeds vaker: veel mensen hebben grote, glad afgewerkte wanden, met daarbij grote ramen die zorgen voor veel lichtinval. Dat is natuurlijk prachtig, maar lastig om streeploos, zonder baanvorming, te schilderen. Vaak zie je de banen van de roller als het licht op de muur valt en dat is natuurlijk niet zo mooi. Reden voor ons team om daar eens in te duiken.”
 

Wat gebeurt er als jullie een idee hebben?

“We beginnen met een beschrijving van het idee. Dat leggen we voor aan schilders. Als zij het ook goed vinden klinken, starten we met haalbaarheidstesten om te kijken of dat wat we bedacht hebben, ook uitgevoerd kan worden. Als dat het geval is, gaan we net zo lang ontwikkelen, testen en opnieuw ontwikkelen tot we een perfect resultaat hebben. Daar gaan vaak minimaal drie testrondes overheen. Zo weten we zeker dat de consument uiteindelijk een mooi eindresultaat heeft en de schilder fijn met de verf kan werken.”
 

Worden nieuwe producten ook door schilders getest?

“Zeker weten! Wij hebben bij Sigma applicatiemuren met verschillende ondergronden en hier mogen schilders de verf komen testen. Pas als zij tevreden zijn, maken we een eerste testproduct. Hier gaan professionele schilders mee aan de slag in de praktijk. De resultaten daarvan worden bekeken en pas als ook die goed zijn, wordt de verf in productie genomen. Dan is de verf ook verkrijgbaar voor de consument.“
 

Hoe lang duurt dat hele proces van idee tot verf?

“Soms hebben we binnen anderhalf jaar een product af, dus van idee tot het uiteindelijke product. Maar vaak duurt het langer, tot wel vijf jaar. We willen zeker weten dat we de beste kwaliteit leveren.”
 

Als schilder kijk ik niet alleen naar het eindresultaat, maar vind ik het ook belangrijk dat de verf fijn werkt. Houden jullie daar ook rekening mee?

“Daar denken we altijd aan. Sterker nog: de Sigma Perfect muur- en plafondverf is speciaal ontwikkeld om het werk makkelijker te maken. Door de Smooth Layer Technology lopen banen mooier in elkaar over, waardoor je meer tijd hebt om rustig te werken én de verf later ook nog kunt bijwerken. Dat is niet alleen handig voor de professionele schilder, maar ook als je een doe-het-zelver bent, die niet zo snel schildert, maar wel een perfect eindresultaat wilt. Natuurlijk houden we ook rekening met andere zaken, zoals de geur van de verf. We vinden het belangrijk dat verf niet te heftig ruikt, zodat de ruimte die je net geschilderd hebt, niet weken naar verf ruikt.”
 
De nieuwste innovatie van Sigma Coatings is de Sigma Perfect muur- en plafondverf met Smooth Layer Technology. Deze muurverf zorgt voor een streeploos en egaal eindresultaat. Zelf aan de slag met deze nieuwste ontwikkeling? Vind een Sigma-verkooppunt bij jou in de buurt.
 
Wil je weten hoe je jouw muren streeploos schildert? Vakschilder Stefan geeft je zeven praktische tips om direct toe te passen. 
loader