Podcast: Expert meets expert - De technische bijdrage van kleur

Dat kleur van groot belang is voor de uitstraling van een object, hoeven we u niet meer uit te leggen. Maar kan kleur ook een technische bijdrage leveren aan een gebouw? In de Podcast: Expert meets expert: De technische bijdrage van kleur gaat Robbert Wit, Colour Measurement Specialist bij PPG, in gesprek met Saskia Huiting. Saskia is kleurexpert en interieurdesigner en weet als geen ander wat kleur doet met een ruimte of object.
 
 

Kleuropbouw

Kleur is meer dan datgeen wat wij met onze ogen waarnemen. Door de staafjes en kegeltjes in uw oog beleeft u kleur heel persoonlijk. Dat is de reden dat de één kleur anders ziet en ervaart dan de ander. Om het eens te worden over een kleur voor een ruimte, en daadwerkelijk de juiste kleur te kiezen, moet er rekening gehouden worden met de technische opbouw van een kleur. Want waar sommige pigmenten licht absorberen, reflecteren andere pigmenten bepaalde kleuren. Robbert Wit is werkzaam in het kleurenlab van Sigma. “Wij kiezen de juiste pigmenten met de juiste samentellingen voor de juiste kleur. Ook bij exact dezelfde kleur selecteren wij bij binnenverf andere pigmenten dan voor buitenverf. Kleuren veranderen onder het effect van zonlicht vanwege de pigmenten die gebruikt zijn, niet vanwege de kleur,” aldus Wit. Omdat kleuren op hun omgeving reageren is het raadzaam om een afwerking in de verf te kiezen die daarop aansluit. Zo hebt u met een kleur op het noorden en hele andere kleurperceptie dan op het zuiden.
 

Kleurkeuze

Niet alleen de juiste pigmenten en de juiste afwerking zijn belangrijk in een kleur. Om de juiste kleur te kiezen voor een ruimte, moet u weten wat deze kleur voor de ruimte kan betekenen. Aan de hand van een kleur-waaier krijgt u meer ‘gevoel’ bij een kleur. “Probeer weg te blijven bij het digitaal kiezen van een kleur. Door het beeldscherm staat de kleur veel verder van je af. De kleurindruk is totaal anders op een scherm,” aldus kleurexpert Saskia Huiting. Een klein verschil of afwijking in kleur kan een heel ander gevoel opwekken, daarom is het belangrijk om secuur te zijn in uw kleurenzoektocht.
 

Kleur als oplossing

Kleur is interessant vanwege de verandering die het met zich mee kan brengen. Niet alleen vanwege de kleurperceptie maar vooral ook vanwege de kleurbetekenis. Ethiek en technisch vernuft komen samen met de kleur ‘Coolest White’ van Ben Berkel. Met deze kleur wordt het probleem; dat wereldsteden steeds warmer worden, opgelost met verf. Deze kleur wit is namelijk zó wit dat het de zon nog meer weerkaatst. Door deze hoge reflectiewaarde is de ruimte rondom het gebouw koeler. Een ander voorbeeld van ‘kleur als oplossing’ is het pigment carbonblack. Dit pigment absorbeert al het licht dat het tegenkomt. Dit zorgt er voor dat warme kleuren in de zon minder opwarmen. Dit pigment, en de kleur Cool Black, is niet alleen duurzamer door de coating maar draagt ook bij aan een prettiger klimaat bij een warm gebouw.
 
De technische- en de esthetische kant van kleur gaan hand in hand. Wil jij meer weten over kleurgebruik en hoe je hier mee kan ‘toveren’? Luister dan hieronder de podcast via Spotify:
 
loader