Lang genieten van de juist gekozen kleur


Er komt heel wat kijken bij het bepalen van de kleur(en) voor een pand of gebouw. Uitstraling speelt een rol. Net als de locatie, eigenschappen van de verf en de vraag hoe lang een kleur mooi blijft. Sigma Coatings helpt u op weg bij het maken van de juiste kleurkeuzes voor uw object.
 
Er is maar weinig zó persoonlijk als kleur. Kleuren zorgen voor beleving. Zo bekeken is een keuze voor kleur nooit verkeerd – al is er meer. De keuze voor kleur valt niet alleen te baseren op smaak en voorkeur. Neem de locatie van het object. Die is uniek en niet te veranderen. Naastgelegen panden en gebouwen, natuurlijke elementen: ze bepalen mede de kleurkeuze voor uw object, Bovendien kunnen weersinvloeden ook uw keuze bepalen: lichte kleuren reflecteren zonlicht en houden een ruimte koel. Donkere kleuren absorberen juist de warmte van de zon. Met name voor de zonzijde van een pand is dit iets om rekening mee te houden.
 

Veiligheid en signalering

En heeft een gebouw een openbare functie? Duidelijke markeringen en kleurcombinaties bieden bij urgente situaties snel zicht op vluchtroutes.
 

Kleurpigmenten veranderen

Locatie, gebouwfunctie en weersomstandigheden zijn belangrijke factoren bij uw keuze voor kleur.
En dat nog los van wat zich ín de verf afspeelt. Onder invloed van uv-licht verandert daar de chemische structuur van kleurpigmenten, die onomkeerbaar steeds minder licht absorberen of reflecteren. Sommige kleurpigmenten blijken hier helaas gevoeliger voor dan andere, zoals de infographic laat zien.
 

Organisch of anorganisch?

Aardetinten bieden niet zulke sterke accenten als levendige en heldere pigmenten. Wel verkleuren ze over het algemeen minder snel. Wie de levensduur van een verf of lak vooropstelt, kiest in de praktijk dan ook sneller voor anorganische en minder heldere pigmenten. Dit in tegenstelling tot een keuze voor organische en meer levendige kleuren. Let bij de keuze voor een verfproduct bovendien op het proces van verkrijting. Deze afname van glans – veroorzaakt door veroudering – vermindert bovendien de kleurintensiteit en is vooral bij hoogglanslakken eerder waarneembaar.
 

Wij helpen u graag bij uw kleurkeuze

Er is geen formule voor de beste kleur. En de ene kleur is niet per definitie beter dan de andere. Wél valt er veel te zeggen over de keuze van kleur voor uw specifieke object. En daarbij helpen we u graag. Met bijvoorbeeld technisch advies. Of met de identificatie van een gekozen kleur, vooraf aan een project. Ook kunnen we gekozen kleuren checken, de kleurechtheid ervan bepalen en de levensduur van een verfsoort op basis van kleur voorspellen. Profiteer daarnaast van onze online kleuradviestool, gepersonaliseerde advisering en kleurstalen. En benut de informatie en richtlijnen via kleurwaaiers en –kaarten, kleurseminars en trainingen van Sigma Coatings.
loader