Stadhuis Utrecht

Het stadhuis van Utrecht ligt midden in de historische binnenstad, op steenworp afstand van de Dom. Bovendien huisvest het gebouw honderden ambtenaren én is het stadhuis gevestigd in verschillende panden, waarvan de oudste delen uit 806 komen. Een renovatie is daarom een flinke uitdaging.

 

In 2018/2019 wordt het stadhuis van Utrecht zowel aan de binnen- als de buitenkant gerenoveerd. Tegelijkertijd met de renovatiewerkzaamheden wordt het pand ook duurzamer gemaakt. Een flinke klus, mét tijdsdruk, want binnen zeven maanden moet het pand volledig gestript en opnieuw opgebouwd zijn. Het stadhuis wordt bovendien teruggebracht naar de oude kleurstelling. Daarvoor is veel kleurhistorisch onderzoek gedaan, waaruit bleek dat de oudste verflaag ruim 200 jaar oud is. De ramen aan de buitenkant krijgen verschillende kleuren. Straks kun je aan de buitenkant zien uit hoeveel panden het stadhuis bestaat door de kleuren verf.
 
“Het is fantastisch om aan te werken. Dit zijn natuurlijk de mooiste renovatieprojecten,” vertelt schilder Wim Hoogstraten, die met zijn bedrijf Hoogstraten Haarzuilens de klus aangenomen heeft.
 
Technisch vastgoedadviseur Harry Croese van Sigma Coatings is ook nauw betrokken bij de renovatie: “De gemeente is naar ons toegekomen met de vraag of we een oplossing konden verzinnen voor het onderhoud aan het schilderwerk. Ze wilden met name de onderhoudscyclus oprekken. Daarom hebben wij hier gekozen voor een heel duurzaam verfproduct, waarmee de gemeente veel geld bespaart.” 
 
Hiervoor heeft Sigma Coatings eerst een nulmeting uitgevoerd, om alle relevante gebreken aan de ondergrond en het verfsysteem in beeld te brengen. De nulmeting is onderdeel van Sigma Real Estate Service. Hiermee brengen we alle expertise op het gebied van langetermijn-vastgoedonderhoud en kleur samen. Met Sigma Real Estate Service is vastgoedbeheer makkelijker en efficiënter. 
 

Betrokken partijen

  • Schilderwerk: Schildersbedrijf Hoogstraten Haarzuilens BV
  • Opdrachtgever: Gemeente Utrecht, Projectleider Simon Baars
  • Bouwbedrijf: Burgy
  • Sigma Coatings: Technisch vastgoedadviseur Harry Croese
 
loader