Op reis met Sigma: Polen


Het is bouwvak! De komende paar weken kun je even lekker bijkomen van een ongetwijfeld drukke werkperiode. En wil je er graag op uit, maar weet je nog niet precies waarnaartoe? Dan geven wij je graag een aantal leuke reistips. In onze blog ‘Op reis met Sigma’ nemen we je elke week mee naar verschillende landen op zoek naar de leukste plekken met een Sigma-tintje. Deze week: Polen!


Welkom in Warschau!

Oké, deze reis is eigenlijk meer een stedentrip dan een landreis. Maar Warschau heeft ook zo ontzettend veel te bieden! Alle bezienswaardigheden van deze blog kun je in één dag bekijken. De hele route loop je in 1,5 uur, dus er is genoeg tijd tussendoor om de stops te bekijken en te bezoeken. Of om even van de route af te wijken natuurlijk, zodat je een uitstapje kunt maken naar de lokale horeca of winkelgebieden.


Startpunt: Warsaw Spire

We beginnen onze wandelroute bij de Warsaw Spire, een indrukwekkend bouwwerk van maar liefst 220 meter hoog dat geschilderd is met PPG-Sigma-producten. De wolkenkrabber staat in het zakendistrict Mirów, een wijk die bestaat uit een interessante mix van moderne, luxe wolkenkrabbers en graffiti-ruïnes uit een meer Stalinistische periode. Ondanks het zakelijke karakter van de wijk, vind je op de Chłodna verschillende sfeervolle restaurants en de Herrineringsbrug-lichtinstallatie. Deze lichtinstallatie toont precies de plek waar in de Tweede Wereldoorlog een brug stond die twee Joodse getto's met elkaar verbond. Onze volgende bestemming bereik je door in oostelijke richting, bijvoorbeeld via de Lucka (met leuke BioMarkt!) richting de Prosta te lopen tot je bij de al. Jana Pawla II naar rechts kan.


Złote Tarasy

Onze volgende stop is de Złote Tarasy, Pools voor ‘Gouden Terrassen’. Dit grote complex huisvest zowel winkels, horeca en entertainment als kantoren. De binnenplaats bij het complex wordt vaak gebruikt voor buitenevenementen, zoals grote concerten en manifestaties. Ook vind je in de Złote Tarasy het eerste Hard Rock Café van Polen. Het ontwerp van het gebouw bestaat uit verschillende stukken, waarbij het veelvuldige gebruik van glas vooral opvalt. Toch is het binnen ook een heldere en frisse bedoening, want voor al het schilderwerk worden PPG-Sigma-producten gebruikt! Vanuit Złote Tarasy loop je, voor de mooiste route, via het Paleis van Cultuur en Wetenschap (Palac Kultury i Nauki), door het Park Świętokrzyski richting het water van de Wisła.


Copernicus Science Centre

Aan de rand van de rivier vind je het Copernicus Science Centre, onze volgende bestemming. Dit grote museum is genoemd naar de bekendste astronoom van Polen: Copernicus. Hij was de eerste die ervan overtuigd was dat onze aarde om de zon heen draaide, in plaats van andersom en werd zo grondlegger van het heliocentrisch model. Toch vind je in dit museum niet alleen sterrenkundige exposities. Er is ook voldoende te beleven voor bezoekers, jong en oud, die houden van andere vormen van wetenschap, muziek of natuur. Het museum wordt volledig geschilderd met PPG-Sigma-producten. Op de enorme daktuin kun je bovendien even heerlijk ontspannen en genieten van een groene oase midden in de stad.

Ben je weer opgeladen? Maak je dan klaar voor het langste gedeelte van deze wandeling. Door het water te volgen (rivier aan de rechterhand) kom je uiteindelijk bij de Śląsko-Dąbrowski-brug. Je steekt de brug niet over, maar gaat juist richting het Koninklijk Paleis, herkenbaar als een groot, roze gebouw. Via het paleis kan je prachtig door het oude centrum lopen. Loop je tegen het Maria Skłodowska-Curie Museum aan? Ga dan naar links en vervolg je weg over de Świętojerska tot je bij POLIN komt.


POLIN

Onze laatste bestemming in Warschau is POLIN. Dit museum, in 2016 tot museum van het jaar gekozen, vertelt het indrukwekkende verhaal van de Joodse bevolking van Polen. Het is een interactief museum dat de bezoekers meeneemt door de geschiedenis langs mooie en verdrietige passages. De moderne architectuur van buiten, vormt een mooi contrast met de veelal klassieke elementen die je binnen ziet. En ook dit museum wordt onderhouden met PPG-Sigma-producten. Na het museum kun je een hapje eten of een borrel doen in het restaurant WARSZE by Bracia Wiśniewscy bij het museum om je wandeling door Warschau af te sluiten.


Ga jij naar Polen deze bouwvak en ga jij naar één van deze locaties? Stuur ons dan jouw bouwvakantiekiekje op of tag ons via social media. Nog niet helemaal overtuigd? Volgende week gaan we weer op reis en bezoeken we een ander land!


loader