Zonnestraal Hilversum

De longen van Hilversum. Zo wordt landgoed Zonnestraal genoemd. Dit rijksmonument wordt omringd door 120 hectare bos en is in de vorige eeuw gebouwd als sanatorium voor tbc-patiënten. In 2018 kocht Zonnestraal Hilversum BV het landgoed van wooncorporatie de Alliantie om te renoveren. Bij de renovatie en herbestemming van deze gebouwen wordt rekening gehouden met het behouden en uitdragen van de unieke waarde van Zonnestraal. In de video: De renovatie van monumentale architectuur wordt dit bijzondere schilderproject toegelicht.



Monumentenzorg

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de renovatie van het Dresselhuyspaviljoen, één van de drie gebouwen van landgoed Zonnestraal. Alle muren zijn al een keer voorgewerkt, de schilders zijn druk met de afwerkfase, die in mei afgerond moet zijn. Schilderbedrijf Van Krimpen heeft het complete binnen- en buitenschilderwerk onderhanden genomen. Met Sigma-producten. Wim Keet, directeur van schildersbedrijf Van Krimpen: “Binnen is het nieuwe stukwerk geschilderd met Sigmafix Universal en Sigmatex Superlatex Satin. De blauwe stalen kozijnen zijn geschilderd met Sigma S2u Allure Gloss, en het muurwerk buiten is geschilderd in Sigma Siloxan Topcoat Matt.” Om de unieke architectuur van het gebouw te ondersteunen is er kleuronderzoek gedaan. Wim: “De kleur blauw van de stalen kozijnen is in samenwerking met de monumentenzorg gekozen. “
 

Historie van de gebouwen

Zonnestraal was een sanatorium voor tuberculosepatiënten. De patiënten verbleven in de nazorgcomplexen vanaf eind 1920 tot 1950. De gebouwen zijn in de jaren twintig ontworpen door Jan Duiker, Bernard Bijvoet en Jan Gerko Wiebenga. Zonnestraal is architectuur van het Nieuwe Bouwen, dat is terug te zien in gladde en gemakkelijk te reinigen materialen: beton, glas en staal. Er is zo min mogelijk materiaal gebruikt, waardoor het gebouw een minimaal betonskelet heeft met maximale openheid. Zonnestraal wordt hierdoor het monument van licht en lucht genoemd. Dat is niet alleen terug te zien in de architectuur van het pand. Licht, lucht en hygiëne stonden ook centraal bij de behandeling en het herstel van de tbc-patiënten.
 

Herbestemming

Tegenwoordig dienen de gebouwen van landgoed Zonnestraal als brasserie, congrescentrum en ruimtes waar verschillende bedrijven voor zorg en gezondheid zijn gevestigd. In het Dresselhuyspaviljoen worden voormalige patiëntenkamers omgebouwd tot kantoorruimten. Hierbij wordt gedacht aan een duurzame toekomst van de oude gebouwen, zo ook in het schilderwerk. Reyer van der Heyde, directeur Zonnestraal Hilversum BV: “Wij zijn erg tevreden met de resultaten tot nu toe. Ik denk dat de andere betrokken partijen, zoals de monumentenzorg, ook erg tevreden zullen zijn met het schilderwerk.”
loader