Een plafond schilderen

Een plafond is een oppervlakte die u liefst zo weinig mogelijk hoeft te schilderen. Het is een vermoeiende klus door het steeds boven u hoofd te moeten werken. Daarom zorgt u er liefst voor dat het in één keer goed geschilderd wordt en zolang mogelijk fris en mooi blijft.
Sigma heeft speciale, supermatte plafondverf die langer mooi blijft omdat stof zich nauwelijks hecht aan de verflaag, dankzij de unieke DustProof Technology. De supermatte structuur van Sigmapearl Plafond Supermatt camoufleert ook oneffenheden en de snelle en lichte verwerking zorgt voor een homogene verdeling van de verf op het oppervlak.
Gebruik Sigmapearl Plafond Supermatt steeds in combinatie met de primers, Sigma WallPrim of Sigmacryl Prim Opaque, voor een prachtig egaal eindresultaat. 
Bekijk benodigdheden PDF downloaden
Stap 1 Voorbereiding

* Maak de kamer leeg en verwijder ingebouwde spots
* Reinig het plafond grondig met water en schoonmaakmiddel
* Kit scheurtjes in het plafond af met acrylaatkit en strijk de kit direct na aanbrengen glad met een natte vinger
* Dek vloer en ramen af zodat er geen verfspatten op kunnen komen
* Plak de randen van het plafond af
  
  TIP: Is de scheiding tussen muur en plafond niet recht?       
  Plak dan enkele mm. onder de scheiding af op de muur.


  

Stap 2 Voorbehandeling

Controle van de ondergrond
Controleer voor de start van de schilderwerken steeds de ondergrond. Hieronder vindt u de meest voorkomende zaken die een goed eindresultaat in de weg staan.

A. Vuil en vet
Zowel nieuwe als reeds behandelde ondergronden zijn vrijwel altijd vuil of vet. Wanneer vuil en vet niet goed gereinigd worden kunnen later hechtingsproblemen ontstaan. In eerste instantie kan de geschilderde ondergrond er wel goed uit zien, maar na een tijd zullen de gebreken zichtbaar worden op plaatsen waar de ondergrond onvoldoende gereinigd of ontvet werd.
Vuil en vet kunt u vlot verwijderen met Sigma Universol of een soortgelijk product.

B. Scheurtjes in de ondergrond
Scheurtjes komen vaak voor.
Kleine krip- of haarscheurtjes kunnen worden gedicht met
een acrylaatkit.

Grotere of diepere (niet bewegende) scheuren moeten eerst worden uitgekrabd. Krab deze scheuren best uit met een dun
plamuurmes, hierdoor ontstaat een V-vorm die gemakkelijke gevuld kan worden waardoor het verschil tussen reparatiemateriaal en plafond nauwelijks zichtbaar is. Repareer de uitgekrabde scheuren met een reparatiemiddel op basis van gips, zoals ProGrold 2300 Universeel Reparatiemiddel of een soortgelijk product.
ProGold 2300 Universeel Reparatiemiddel kan ook gebruikt worden voor het repareren van andere kleine beschadigingen aan het plafond.

TIP: vermijd het gebruik van een driehoek schraper. Hiermee wordt een ^-vorm gecreëerd die niet goed weggewerkt kan worden. Er blijft vrij veel verschil tussen reparatiemateriaal en plafond zichtbaar.    

C. Poederende ondergrond: primer en afwerkingslaag hechten niet goed op de ondergrond
Door met uw vlakke hand of een droge doek over het plafond te strijken ziet u onmiddellijk of de ondergrond al dan niet poederend is. Zit er poeder van de ondergrond op uw hand of doek, dan kunt u stellen dat de ondergrond poederend is.
Licht poederende ondergronden kunnen gemakkelijk poedervrij gemaakt worden door afstoffen.
Dikkere lagen poeder kunnen door afwassen, afsteken of afschuren verwijderd worden.
Controleer na elk van bovenstaande bewerkingen of de ondergrond niet meer poedert. 

D. Zuigende ondergronden
De mate van de zuiging van de ondergrond geeft inzicht in de noodzaak om voor te behandelen of niet.
Bij nog niet behandelde ondergronden kan u ervan uitgaan dat u te maken heeft met een sterk zuigende ondergrond. Reeds behandelde ondergronden test u als volgt op zuigende eigenschappen:
Maak het schoongemaakte plafond nat met een plantenspuit en bekijk daarna wat er gebeurt.

Waarneming Mate van zuiging
Het water trekt niet in de ondergrond en droogt langzaam op 
Het water trekt langzaam in de ondergrond 
Het water trekt vrijwel onmiddellijk in de ondergrond
Geen zuiging
Lichte tot matige zuiging
Sterke zuiging

Zuigende ondergronden worden best voorbehandeld met een primer als Sigma WallPrim (semi-dekkend). Sigma WallPrim neutraliseert zuigingsverschillen in de ondergrond door zijn cross-link technologie, vormt een filmvormende laag tussen de ondergrond en afwerking en verhoogt de open tijd van de afwerkingslaag. Na één laag Sigma WallPrim volstaat één laag Sigmapearl Plafond Supermatt.

Stap 3 Afwerking

Nadat de ondergrond correct is voorbehandeld kan u afwerken met een verf. Om te voorkomen dat uw geschilderd plafond na een tijdje zijn frisheid verliest ontwikkelde werd Sigmapearl Plafond Supermatt speciaal ontwikkeld voor het schilderen van plafonds. Sigmapearl Plafond Supermatt is een watergedragen en oplosmiddelvrije plafondverf voor binnen op basis van kunstharsdispersie. De DustProof Technology, aanwezig in Sigmapearl Plafond Supermatt zorgt ervoor dat stof zich nauwelijks aan de verffilm hecht. Uw plafond blijft zo veel langer mooi.

Klik hier om het filmpje met slimme tips voor het schilderen van uw plafond te bekijken of lees verder en leer hoe succes gegarandeerd is bij het schilderen van uw plafond. 


Verdeel uw plafond in denkbeeldige vierkanten van ongeveer 1m².
Bekijk welke de beste werkwijze is om zo weinig mogelijk overlappingen te hebben 
Zorg ervoor dat de overlappingen waar het meeste tijd tussen zit (aangeduid met 0) zoveel mogelijk evenwijdig met de lichtinval lopen. 


Start met schilderen het dischtst bij het raam en schilder dus weg van de lichtbron.


Schilder eerst de hoeken met een kwast of een hoekrol. Een hoekrol werkt sneller, geeft een betere dekking en weinig verschil in structuur tussen de randen en het plafond.


Breng vervolgensmet de rol de verf ruim en gelijkmatig aan in het eerste 
denkbeeldige vlak en verdeel de verf kruiselings.  


Beëindig steeds elk denkbeeldig vierkant door af te rollen in de richting van
het licht, hierdoor worden overlappingen minder zichtbaar.


Schilder nu de volgende m² op dezelfde manier en werk die vlot in het net geschilderde vlak. Overlap hierbij het vorige vlak met ongeveer de breedte
van een rol.

Als u de gehele breedte (plafond) of hoogte (wand) hebt geschilderd, begint u
aan de volgende strook. U begint weer naast het vak dat u eerst hebt geschilderd,
zijnde het vak dat al het langst aan het drogen is.
Overlap hierbij steeds de vorige strook met de breedte van een rol.

Pauzeer niet voordat u het hele plafond hebt afgewerkt.
TIP: In bepaalde gevallen, bv. als een heel breed raam aanwezig is, gelegen
langs de langste zijde van de ruimte is het aangewezen om een lange overlap
te maken omdat de tijd hiervoor nodig korter is.

Tips
  • Reinig het plafond eerst grondig met water en schoonmaakmiddel en laat het plafond weer opdrogen alvorens primer aan te brengen.
  • Gebruik als afdekmateriaal op de vloer afdekvlies (absoberende toplaag en anti-slip onderzijde), stucloper of een oud laken. Dek je meubels met afdekfolie af.
  • Voor een glad geschilderde trap kun je het beste een velvetroller gebruiken. Deze roller kan veel verf opnemen en vasthouden tussen de korte vacht. De ”zachte kern”  zorgt bij het rollen voor een gelijkmatig effect geeft, zonder de vorming van luchtbelletjes.
  • Gebruik een acrylkwast bij watergedragen lak of muurverf. Deze verven drogen snel, zijn slapper en laten zich daarom makkelijker aanbrengen met een kwast met synthetisch haar in plaats van varkenshaar. Het verfopnemend vermogen is zeer hoog waardoor je makkelijk de gewenste laagdikte aanbrengt en strakke lijnen kunt trekken met de verf.
Benodigdheden
Verfproducten
Overige benodigdheden