Deur en Deurkozijn schilderen

Schilderwerk buiten heeft meer te verduren dan binnen. Houten deuren en kozijnen vragen om een kwaliteitsproduct dat bestand is tegen regen, sneeuw, hagel, vorst en hitte. Sigma Rapid Gloss is een sterke, super sneldrogende lak. Zo kunt u op één dag meerdere lagen aanbrengen.
 
Bekijk benodigdheden PDF downloaden
Sigma Rapid Primer
Sigma Rapid Primer

Verfcalculator

Vul het oppervlak in om te berekenen hoeveel verf u nodig hebt. Hoeveelheid kan u vermenigvuldigen met het te schilderen aantal lagen.

Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:
Sigma Rapid Gloss
Sigma Rapid Gloss

Verfcalculator

Vul het oppervlak in om te berekenen hoeveel verf u nodig hebt. Hoeveelheid kan u vermenigvuldigen met het te schilderen aantal lagen.

Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:
Stap 1 Controleer de ondergrond
Controleer voordat u gaat schilderen altijd eerst de ondergrond. Tijdens uw controle kunt u verschillende situaties tegenkomen. We behandelen hier de meest voorkomende:
 
Vuil en vettig
Een bestaande ondergrond is vrijwel altijd vuil of vettig. Om de nieuwe verflaag goed te laten hechten, is het belangrijk de ondergrond eerst te reinigen. De verflaag kan anders onthechten. Vuil en vet kunt u gemakkelijk verwijderen met Sigma Universol of een soortgelijk product.
 
Algen en schimmels
Overmatige aangroei van algen en schimmels verwijdert u met een harde borstel of hogedrukreiniger. Progold Algvrij gebruikt u om de achtergebleven sporen van algen en schimmels te bestrijden. Laat dit minimaal 18 uur inwerken. Vervolgens grondig nawassen met schoon water en een spons of borstel. Indien nodig deze behandeling herhalen.
 
Loszittende verf
Natuurlijk gaat u voor een strak resultaat. Verflagen die onvoldoende hechten, gebarsten, gebladderd of anderszins ondeugdelijk zijn kunt u het beste verwijderen. Dit doet u met een driehoekschraper of door  machinaal op te schuren. De delen die door beschadiging of onthechting kaal zijn geworden, opschuren met korrel P120-P150. Werk de kale delen bij met Sigma Rapid Primer

Openstaande naden
0-4 mm
Deze naden, hoe klein ook, zijn te zien in het eindresultaat. Een kleine naad kunt u het beste verder uitkrabben tot 4 bij 4 mm. Schilder de naad met Sigma Rapid Primer. Na droging kan de openstaande naad gevuld worden met acrylaatkit.

3-20 mm   
Wanneer de openstaande naad 3-20 mm groot is, dan kunt u deze repareren met Flexidur Flexidur XS of Progold Quick Repair of een soortgelijk product.

20 mm +
Een naad van 20 mm of groter vereist een specialistische aanpak. Neem voor het juiste advies contact op met het Technisch Centrum.

 
Spijkers en schroeven
Spijkers indrevelen en schroeven indraaien tot 3 mm onder het oppervlak. Gaatjes na de eerste grondlaag stoppen met Sigma Flexidur SV of een soortgelijk product. Geroest bevestigingsmateriaal vervangen door roestvast materiaal.

 

Beschadigingen
0-3 mm
Gaten kleiner dan 3 mm kunt u egaliseren met acryl plamuur. Het is belangrijk deze gaatjes, na droging, een tweede keer op te vullen en af te strijken in de tegengestelde richting.

3-20 mm
Grote beschadigingen, van 3-20 mm, kunt u repareren met Flexidur XS of Progold Quick Repair of een soort gelijk product. Indien nodig vul de beschadiging, na droging, een tweede keer en strijk af in de tegengestelde richting.

 
Noesten en harsgangen
Tot 20mm
Noesten en harsgangen tot 20 mm diepte herstellen volgens renovatiesysteem OHR 021. Zie hiervoor bijgevoegd Sigma systeemblad 4825.

20mm+
Grote noesten en harsgangen dieper dan 20mm herstellen volgens renovatiesysteem OHR 022. Zie hiervoor bijgevoegd Sigma systeemblad 4825.

Houtrot
Houtrot herkent u aan zacht of verpulverd hout. Neem voor het juiste advies contact op met het Technisch Centrum.
 
Kitvoeg glas
Als de verbinding tussen het hout en glas niet waterdicht is, kan er condens of water via de kitvoeg in de ondergrond komen. Dit komt de verflaag en het hout niet ten goede. Ook kan een kitvoeg hol of bol staan. Kitvoegen kunt u verwijderen door ze schuin weg te snijden onder een hoek van 45 graden. Maak het glas goed schoon en vul de voeg met ProGold Topseal U of een soortgelijk product. Indien u siliconenkit tegenkomt, is het belangrijk deze geheel te verwijderen. Siliconenkit is met geen enkele verf overschilderbaar.
 
Scherpe kanten
Scherpe kanten op houten elementen worden voor het beste resultaat afgerond. Horizontale delen tot een radius van minimaal 5mm en verticale delen tot een radius van minimaal 3 mm.

Verweerd hout
Verweerd hout kunt u herkennen aan de vergrijsde kleur. Het verweerde hout dient volledig verwijderd te worden. Dit kunt u het beste doen door machinaal te schuren tot aan het gezonde hout.
Impregneer het hout met Sigmalife VS-X Satin.  
 
Te kleine omtrekspeling
Te kleine omtrekspelingen bij ramen en deuren corrigeren tot de volgende maten:
 • Scharnierzijde minimaal 2 mm
 • Sluitzijde 2,5- 6 mm
 • Onderzijde 3 mm - 6 mm
 • Bovenzijde 2 mm
Afhankelijk van het type raam of deur kunnen de waardes variëren.
 
Stap 2 Voorbereiding
 1. Leg een stucloper (of een stuk karton) ter bescherming op de grond.
 2. Reinig de ondergrond met Sigma Universol en een spons. Draag hierbij rubberen schoonmaakhandschoenen. Met schoon water en een spons grondig nawassen.
 3. Schuur de opgedroogde ondergrond met schuurpapier. Welk schuurpapier u kiest, is afhankelijk van de staat van de ondergrond. De juiste korrel vindt u in de schuurmatrix.
 4. Maak de deuren en deurkozijnen stofvrij.
 5. Verwijder beslag (deurklink) of plak het geheel af.
 6. Indien nodig kunt u de aangrenzende ondergronden afplakken. Kies het juiste afplakmateriaal voor de juiste toepassing, zie afplakmatrix.
Stap 3 De Afwerking
Wij adviseren voor de afwerking schilderhandschoenen en een veiligheidsbril te dragen.
 1. Indien nodig brengt u een primerlaag aan met Sigma Rapid primer.
 2. Na droging van de primerlaag licht opschuren met korrel P240 en afstoffen.
 3. Schilder met een kwast en/of roller de deur en kozijn. Gebruik hiervoor Sigma Rapid Gloss.
 4. Schilder het deurkozijn door ‘rond te schilderen’ met een kwast.
 5. Het juiste schilderadvies voor een deur hangt nauw samen met het type. Algemene tips:
  1. Zet de deur met een wig een stukje open.
  2. Schilder eerst de moeilijke stukken, bijvoorbeeld de randen.
  3. Schilder vervolgens de deur verder af. Er zijn verschillende type deuren en schildermethodes. Bekijk de film voor tips.
 6. Voor een deurpaneel gebruikt u viltrol van 18cm breedte.
  1. Verdeel de deur in 3 verticale vlakken en werk elk vlak over de gehele hoogte van de deur af.
  2. Breng op één vlak (een derde deel van de deur) verf aan.
  3. Verdeel de verf over dit oppervlak.
  4. Rol het gehele deel na in één beweging van onder naar boven.
  5. Behandel het volgende vlak op dezelfde manier met een overlap van ongeveer 5cm.


TIP 1: Bij grote kleurverschillen kunt u het beste een primer gebruiken in de juiste ondergrondkleur.
TIP 2: Schijnt de zon? Probeer dan zoveel mogelijk achter de zon aan te werken.
TIP 3: Behandel niet te grote vlakken in een keer zodat u ‘nat in nat’ kunt blijven schilderen.
TIP 4: Heeft u te maken met een paneeldeur? Begin dan met de moeilijkste en diepst liggende gedeelte.
TIP 5: Voor uw schildersgemak kunt u ook de gehele deur uit het kozijn halen.


Technisch Centrum
Twijfelt u over de ondergrond en de juiste behandeling? Of heeft u een andere vraag? Neem voor het juiste advies contact op met ons Technisch Centrum.

Benodigdheden
Verfproducten
Sigma Rapid Primer
Sigma Rapid Primer

Verfcalculator

Vul het oppervlak in om te berekenen hoeveel verf u nodig hebt. Hoeveelheid kan u vermenigvuldigen met het te schilderen aantal lagen.

Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:
Sigma Rapid Gloss
Sigma Rapid Gloss

Verfcalculator

Vul het oppervlak in om te berekenen hoeveel verf u nodig hebt. Hoeveelheid kan u vermenigvuldigen met het te schilderen aantal lagen.

Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:
Overige benodigdheden
 • ProGold Patentpuntkwast Exclusive White 7700
 • ProGold Verfrol Vilt

PPG.CookieFloater.Title PPG.CookieFloater.Link