Raam & Kozijn schilderenWilt u uw ramen en kozijnen schilderen? Sigma S2U Nova Gloss is een lak die uitstekend bestand is tegen de inwerking van vet en slijtage. Zo kunt u langer genieten van uw schilderwerk.
Bekijk benodigdheden PDF downloaden

Sigma S2U Nova Gloss

Stap 1 Controle van de ondergrond
Controleer voordat u gaat schilderen altijd eerst de ondergrond. Tijdens uw controle kunt u verschillende situaties tegenkomen. We behandelen hier de meest voorkomende:    

Vuil en vettig
Een bestaande ondergrond is vrijwel altijd vuil of vettig. Om de nieuwe verflaag goed te laten hechten, is het belangrijk de ondergrond eerst te reinigen. De verflaag kan anders onthechten. Vuil en vet kunt u gemakkelijk verwijderen met Universol of ProGold Allesreiniger.

Openstaande naden
0-4 mm
Deze naden, hoe klein ook, zijn te zien in het eindresultaat. Een kleine naad kunt u het beste verder uitkrabben tot 4 bij 4 mm. Schilder de naad met Sigma S2U Nova Primer. Na droging kan de openstaande naad gevuld worden met acrylaatkit.

3-20 mm
Wanneer de openstaande naad 3-20 mm groot is, dan kunt u deze repareren met Sigma Flexidur Repair 1,  ProGold Quick Repair of een soortgelijk product.

20 mm+
Een naad van 20 mm of groter vereist een specialistische aanpak. Neem voor het juiste advies contact op met het Technisch Centrum.

Spijkers en schroeven
Spijkers indrevelen en schroeven indraaien tot 3 mm onder het oppervlak. Gaatjes na de eerste grondlaag stoppen met Sigma Flexidur WindowSeal of een soortgelijk product. Geroest bevestigingsmateriaal vervangen door roestvast materiaal.

Beschadigingen
0-3 mm
Gaten kleiner dan 3 mm kunt u egaliseren met acryl plamuur. Het is belangrijk deze gaatjes, na droging, een tweede keer op te vullen en af te strijken in de tegengestelde richting.

3-20 mm
Grote beschadigingen, van 3-20 mm, kunt u repareren met Sigma Flexidur Repair 1, ProGold Quick Repair of een soort gelijk product. Indien nodig vul de beschadiging, na droging, een tweede keer en strijk af in de tegengestelde richting.

Noesten en harsgangen
Tot 20mm
Noesten en harsgangen tot 20 mm diepte herstellen volgens renovatiesysteem OHR 021. Zie hiervoor bijgevoegd Sigma systeemblad 4825.

20mm+
Grote noesten en harsgangen dieper dan 20mm herstellen volgens renovatiesysteem OHR 022. Zie hiervoor bijgevoegd Sigma systeemblad 4825.

Loszittende verf
Natuurlijk gaat u voor een strak resultaat. Verflagen die onvoldoende hechten, gebarsten, gebladderd of anderszins ondeugdelijk zijn kunt u het beste verwijderen. Dit doet u met een driehoekschraper of door  machinaal op te schuren. De delen die door beschadiging of onthechting kaal zijn geworden, opschuren met korrel P120-P150. Werk de kale delen bij met Sigma S2U Nova Primer.

Kitvoeg glas
Als de verbinding tussen het hout en glas niet waterdicht is, kan er condens of water via de kitvoeg in de ondergrond komen. Dit komt de verflaag en het hout niet ten goede. Ook kan een kitvoeg hol of bol staan, waardoor water op de kitvoeg kan blijven staan. Deze kitvoegen kunt u verwijderen door ze schuin weg te snijden onder een hoek van 45 graden. Schilder de voeg eerst met Sigma S2U Nova Primer. Maak het glas goed schoon en vul de voeg met ProGold Topseal U of een soortgelijk product. Indien u siliconenkit tegenkomt, is het belangrijk deze geheel te verwijderen. Siliconenkit is met geen enkele verf overschilderbaar.
Stap 2 Voorbereiding
 1. Leg stucloper (of een stuk karton) ter bescherming op de grond.
 2. Verwijder beslag (raamklink) of plak het geheel af.
 3. Indien nodig kunt u de aangrenzende ondergronden afplakken. Kies het juiste afplakmateriaal voor de juiste toepassing, zie afplakmatrix.
 4. Reinig de ondergrond met Universol of ProGold Allesreiniger en een spons. Draag hierbij rubberen schoonmaakhandschoenen. Met schoon water en een spons grondig nawassen.
 5. Schuur de opgedroogde ondergrond met schuurpapier. Welk schuurpapier u kiest, is afhankelijk van de staat van de ondergrond. De juiste korrel is afhankelijk van de staat van de ondergrond en vindt u in de schuurmatrix.
Voor de noodzakelijke filmvorming (doordroging) moet tijdens applicatie en droging aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
 • Ondergrond- en omgevingstemperatuur tussen 7°C en 25°C.
 • Relatieve luchtvochtigheid minimaal 60% en maximaal 85%.
 • Goede ventilatie.
 • Ondergrond droog en schoon.
Stap 3 Afwerking
Wij adviseren voor de afwerking schilderhandschoenen en een veiligheidsbril te dragen.
 1. Indien nodig (onbehandelde en/of beschadigde delen) brengt u met een kwast en/of roller een primerlaag aan met Sigma S2U Nova Primer.
 2. Na droging van de primerlaag licht opschuren en afstoffen. De juiste korrel vindt u in de schuurmatrix.
 3. Breng met een kwast en/of roller een tweede primerlaag aan met Sigma S2U Nova Primer.
 4. Na droging van de primerlaag licht opschuren en afstoffen. De juiste korrel vindt u in de schuurmatrix.
 5. Schilder met een kwast en/of roller het raam en kozijn. Gebruik hiervoor Sigma S2U Nova Gloss.
 6. Schilder het raam en raamkozijn door ‘rond te schilderen’. Ga uit van vlakken van ongeveer 50 cm en werk nat in nat.
 Algemene tips:
 • Draait het raam naar buiten: schilder eerst het raam en daarna het kozijn.
 • Draait het raam naar binnen: schilder eerst het kozijn en daarna het raam.
 • Start met de bovenkant van het raam. Schilder vervolgens de onder- en zijkanten en daarna de rest.
 • Is er een vensterbank aanwezig? Schilder deze dan als laatste.
 • De juiste volgorde bij het aanbrengen van verf is:
  • Opzetten.
  • Verdelen.
  • Na rollen / strijken.
TIP 1: Indien de meeste delen van het schilderwerk er nog goed uitzien kunt u er voor kiezen om de onbehandelde en/of behandelde delen twee keer bij te werken met primer en daarna het geheel af te schilderen. 
TIP 2: Werk altijd ‘nat in nat’, dit voorkomt banen en strepen.
TIP 3: Bij grote kleurverschillen kunt u het beste een primer gebruiken in de juiste ondergrondkleur.

Technisch Centrum
Twijfelt u over de ondergrond en de juiste behandeling? Of heeft u een andere vraag? Neem voor het juiste advies contact op met ons Technisch Centrum.

Assortiment
Kijk hier voor het volledige Sigma lak assortiment voor binnen.
Benodigdheden
Verfproducten
Overige benodigdheden
 • ProGold Patentpuntkwast Exclusive White 7700
 • ProGold Verfrol Vilt
 • ProGold Topseal U
 • Universol of ProGold Allesreiniger
 • Sigma Flexidur Repair 1 of ProGold Quickrepair 2 in 1

PPG.CookieFloater.Title PPG.CookieFloater.Link