Renovatie Stadhuis Utrecht

Enorm project in historische binnenstad

Het stadhuis van Utrecht ligt midden in de historische binnenstad, op steenworp afstand van de Dom. Bovendien huisvest het gebouw honderden ambtenaren én is het stadhuis gevestigd in verschillende panden, waarvan de oudste delen uit 806 komen. Een renovatie is daarom een flinke uitdaging.
 In 2018/2019 wordt het stadhuis van Utrecht zowel aan de binnen- als de buitenkant gerenoveerd. Tegelijkertijd met de renovatiewerkzaamheden wordt het pand ook duurzamer gemaakt. Een flinke klus, mét tijdsdruk, want binnen zeven maanden moet het pand volledig gestript en opnieuw opgebouwd zijn. Het stadhuis wordt bovendien teruggebracht naar de oude kleurstelling. Daarvoor is veel kleurhistorisch onderzoek gedaan, waaruit bleek dat de oudste verflaag ruim 200 jaar oud is. De ramen aan de buitenkant krijgen verschillende kleuren. Straks kun je aan de buitenkant zien uit hoeveel panden het stadhuis bestaat door de kleuren verf.De vakschilders van schildersbedrijf Hoogstraten Haarzuilens, die het schilderwerk in Utrecht voor hun rekening nemen, genieten van hun klus in hartje Domstad. Eigenaar Wim hoogstraten:"Werken aan zo'n mooi oud pand is echt een klus waar we trots op zijn. Niet alleen vanwege het uitzicht, maar ook vanwege de uitdaging. Een dergelik pand vraag om duurzame producten, die ervoor zorgen dat de gemeente straks minder omkijken heeft naar het onderhoud Hier midden in de stad wil je niet te vaak met de overlast en kosten van steiger- en kraanwerk zitten." Het stadhuis wordt teruggebracht in de oude kleuren. Wim: "Om erachter te komen welke kleuren dat waren, hebben we kleurhistorisch onderzoek gedaan." Die teruggevonden historische kleurstelling wordt nu teruggebracht, maar dan met de verfkwaliteit van nu.


 

Perfecte bescherming

Het houtwerk aan de binnenkant van het stadhuis wordt afgewerkt met Sigm S2U Nova. Deze lak biedt een perfecte bescherming tegen huidvet, vuil en krassen. Geen overbodige luxe in een openbaar pand waar volop gewerkt, vergaderd en getrouwd wordt. Het team van Hoogstraten Haarzuilens is zeer te spreken over de verwerkbaarheid van de watergedragen lak. Wim: "De verf vloeit lekker dekt goed en hij droogt snel, zodat ze ook vlug weer door kunnen. Dat zijn eigenschappen waar een schilder blij van wordt." 
 Bindmiddel

Sigma S2U Nova is uitermate goed bestand tegen inwerking van huidvet en slijtage door de LTA+-technologie. Deze technologie werkt dankzij de speciale bindmiddelcombinaties als een schild tegen vet. Door de hoge bindmiddelcombinatie en laagdikte heeft de Sigma S2U Nova een lange open tijd. Dit zorgt ervoor dat de lak lange tijdj goed blijfjt vloeien en daardoor beter verwerkbaar is voor de schilder. Bovendien is Sigma S2U Nova zeer kleurvast en geurarm.

Meer weten over Sigma S2U Nova en de LTA+-technologie? Lees hier meer >Technisch vastgoedadviseur Harry Croese van Sigma Coatings is ook nauw betrokken bij de renovatie: “De gemeente is naar ons toegekomen met de vraag of we een oplossing konden verzinnen voor het onderhoud aan het schilderwerk. Ze wilden met name de onderhoudscyclus oprekken. Daarom hebben wij hier gekozen voor een heel duurzaam verfproduct, waarmee de gemeente veel geld bespaart.” Hiervoor heeft Sigma Coatings eerst een nulmeting uitgevoerd, om alle relevante gebreken aan de ondergrond en het verfsysteem in beeld te brengen. De nulmeting is onderdeel van Sigma Real Estate Service. Hiermee brengen we alle expertise op het gebied van langetermijn-vastgoedonderhoud en kleur samen. Met Sigma Real Estate Service is vastgoedbeheer makkelijker en efficiënter. 
 
Lees meer over Sigma Real Estate Service >