Achter de schermen bij transformatie oude Sigma-fabriek Cruquius

Altijd al in een oude verffabriek willen wonen? Dat kan: de oude Sigma-fabriek op Cruquius in Amsterdam krijgt een nieuwe bestemming. Waar decennialang de verfmengmachines stonden, verschijnen de komende periode 9 eengezinswoningen, 68 appartementen en ruimtes voor creatieve bedrijven. We mochten een kijkje nemen in de fabriek voor de grote transformatie van start ging.

De woningen worden verdeeld over drie karakteristieke gebouwen op Cruquius, waaronder de voormalige verffabriek van Sigma Coatings. Dit pand uit 1934 heeft de afgelopen tien jaar leeg gestaan en het gemeentelijk monument is daardoor behoorlijk vervallen. Voor de herbestemming wordt het gevelbeeld weer in ere hersteld, worden er twee verdiepingen bovenop de voormalige fabriek gebouwd en krijgt het pand van binnen een complete transformatie.
 
Sigma Coatings is deels ontstaan uit de Amsterdamse verffabrikant Vettewinkel. Deze leverancier liet in 1934 een voor die tijd supermoderne fabriek bouwen aan de Cruquiusweg in Amsterdam-Oost. Het gebouw werd ontworpen door G.J. (Gerrit) Langhout, een Amsterdamse architect die meerdere fabrieken en het voormalige pand van de Telegraaf ontworpen heeft. Oorspronkelijk bestond uit het pand, waarin de fabriek en het magazijn gevestigd waren, uit één laag. Later zijn daar delen op en naast gebouwd. De oude fabriek is, na meerdere fusies, tot 2008 in gebruik gebleven door Sigma Coatings. Daarna is de productie verplaatst naar Amsterdam Westpoort.
De Sigma-fabriek stond al tien jaar leeg, maar veel oude elementen zijn bewaard gebleven. 


Oude elementen

Het project past bij de huidige vraag naar nieuwbouw met een historisch karakter, merkt ontwikkelaar Koopmans op. Veel van de oude elementen uit de fabriek, zoals de historische weegschalen, zullen daarom ook terugkomen in en om de woningen. Het kleurplan is deels ook al vastgelegd: de kleuren die voorheen in de fabriek gemengd werden, komen straks terug op het houtwerk van de panden. 


 

Druk bezig

In het voorjaar van 2019 zijn de oude elementen uit de fabriek verwijderd en is gestart met de sloop van de panden en gedeelten die niet meer te gebruiken zijn. In het tweede kwartaal van 2019 is begonnen met de nieuwbouw en in de loop van 2019 volgt de transformatie van de bestaande gebouwen. Op deze pagina is te zien hoe het pand er begin 2019 uitzag: vervallen en met een ruig industrieel randje. De artist impression van Amvest laat zien wat het eindresultaat wordt.
 Bedrijventerrein Cruquius heeft een stoer rafelrandje: wonen in een oude fabriek past daar goed bij.


Over Cruquius

Cruquius is het laatste onontgonnen eiland in het Oostelijk havengebied van Amsterdam.
Het is een bedrijventerrein met een rijke geschiedenis. Hier meerden vroeger de schepen van en naar Nederlands-Indië aan en er was een levendige handel in koffie, specerijen en andere exotische producten. Er was staal- en ijzerhandel, er stonden silo’s gevuld met wijn en er werd olie en verf geproduceerd. Inmiddels wordt het gebied herontwikkeld tot een levendig stedelijk gebied aan het water met veel groen. In totaal komen er ongeveer 2000 woningen, horeca, winkels en bedrijfsruimten. Een groot gedeelte daarvan wordt gerealiseerd door projectontwikkelaar Amvest.

Nieuwsgierig naar het verloop van het project? We houden u op de hoogte via onze nieuwsbrief.
ONTVANG E-MAILUPDATES: