Sigma Air Pure. Voor een beter binnenklimaat.

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen. Mocht uw vraag er niet bij zitten dan staat ons Technisch Centrum klaar om uw vraag te beantwoorden via telefoonnummer 0297 - 54 1889.

Wat betekent biobased?
Een Biosbased verfproduct betekent dat de verf is gefabriceerd met gebruikmaking van herwinbare grondstoffen in plaats van met fossiele grondstoffen.

Hoe kunt u vaststellen of een product biobased is?
De manier om het biobased gehalte van een product te bepalen, is volgens de internationale norm ASTM D6866. Sigma Coatings heeft Sigma Air Pure Supermatt bij een extern laboratorium laten testen volgens deze norm. Daar is vastgesteld dat Sigma Air Pure Supermatt een biobased gehalte heeft van 45%. Op sigma.nl kunt u het volledige rapport bekijken.

Wat is het voordeel van het gebruik van biobased verf?
Bij gebruik van herwinbare grondstoffen neemt het gebruik van fossiele grondstoffen af. Biobased producten zijn van toenemend belang voor de verf-en bouwindustrie. Ze leveren een bijdrage aan een duurzamere en gezondere wereld.

Wat is formaldehyde?
Formaldehyde is één van de meest schadelijke Vluchtige Organische Stoffen (VOS) die in alle woningen en openbare ruimtes aanwezig is. De concentratie formaldehyde in de binnenlucht is in elke ruimte verschillend, net als het effect op de gezondheid verschillend is van persoon tot persoon. Enerzijds is er sprake van langdurige blootstelling aan relatief lage concentraties van formaldehyde die irritatie aan ogen, neus en keel kan veroorzaken. Anderzijds kan er sprake zijn van piekmomenten door dagelijkse activiteiten.

Waar komt formaldehyde in voor?
Spaan- en vezelplaten, meubilair, tapijt, lijm en interieurstoffen zijn de grootste bronnen, die langdurig een constante uitstoot van formaldehyde geven. Anderzijds zijn er menselijke activiteiten als koken, roken en schoonmaken, die een piek van formaldehyde uitstoot kunnen veroorzaken. In lucht binnenshuis komt wel een tot 10 maal hogere concentratie voor dan in buitenlucht.

Is formaldehyde schadelijk voor de gezondheid?
Diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat formaldehyde schadelijk is voor de gezondheid. Formaldehyde kan naast geuroverlast, ook klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en irritatie van de neus, keel en ogen veroorzaken. De concentratie van de stof verschilt als ook het gezondheidseffect op mensen.

Bij welk percentage is er een verhoogd risico?
In woningen is de gemiddelde concentratie 25 μg/m3. Bij een concentratie hoger dan 10 μg/m3 is sprake van een verhoogd risico. Elke verlaging draagt bij aan een gezondere leefomgeving.
Bron: World Health Organization (WHO), Guidelines for indoor air quality, 2010.

Is het nodig om Sigma Air Pure te gebruiken in alle woonruimtes?
Het is voldoende om Sigma Air Pure toe te passen in ruimten waar u vaak of lang verblijft, zoals in de woonkamer, keuken en slaapkamer.

Wat kan ik naast toepassing van Sigma Air Pure doen om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren?
Voldoende ventileren, regelmatig schoonmaken, niet roken en kies zo veel mogelijk voor houten materialen voorzien van een beschermende laag.

Hoeveel lagen Sigma Air Pure moet ik aanbrengen voor een optimale werking?
Voor een optimale werking zijn twee lagen Sigma Air Pure nodig. Voor meer informatie over hoe lang Sigma Air Pure zijn zuiverende werking behoudt, zie de rekenvoorbeelden op sigma.nl.

Wat gebeurt er met de luchtzuiverende werking als ik Sigma Air Pure overschilder?
De zuiverende werking neemt sterk af. Om de werking te behouden dient te worden overgeschilderd met Sigma Air Pure.

Kan ik het effect van Sigma Air Pure op het gehalte formaldehyde zelf meten?
Zelf meten is mogelijk. Hiertoe zijn verschillende meters verkrijgbaar. Echter, de meest betrouwbare meting kan alleen worden uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven.

Download hier deze veelgestelde vragen